Cum traduc DNA și Victor Ponta expertiza din dosarul în care premierul e inculpat. Procurorii reclamă un prejudiciu de 51.000 de lei, Ponta spune că statul îi e dator 2.000 de lei

Publicat: 20/08/2015, 08:20

Procurorii DNA au finalizat expertiza financiar-contabilă din dosarul „Turceni-Rovinari”, în care prim-ministrul Victor Ponta este inculpat pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, alături de Dan Șova. Procurorii contrazic informația care circulă de câteva zile din partea unor instituții de presă, că prejudiciul stabilit în dosar ar fi zero lei, precum și afirmația premierului că a plătit el cu 2.000 de lei mai mult decât trebuia, la stat.

Un fragment din expertiză, publicat de prim-ministrul Victor Ponta pe Facebook, arată că nu se demonstrează intenția de sustragere de la plata impozitelor la stat, pentru că operațiunile financiare între Ponta și Șova au fost înregistrate în acte. Totuși, cabinetul de avocatură al lui Dan Șova și-a dedus din baza impozabilă suma de 180.000 de lei cu care l-a plătit pe Victor Ponta. Expertiza mai arată că, într-adevăr, Ponta a plătit impozitele la stat pe această sumă, ba chiar cu 2.041 lei mai mult, însă această afirmație a experților contabili este valabilă cu o singură condiție: ca operațiunile atestate de acte, care au stat la baza acestor plăți, să nu fie fictive.

Surse judiciare au explicat pentru gândul că fragmentul din expertiză publicat de Victor Ponta pe Facebook este doar o parte a punctului de vedere depus de expertul contabil angajat de Dan Șova, deci practic punctul de vedere al inculpaților, inclus în raportul final de expertiză.

Într-un răspuns oficial pentru gândul,DNA confirmă că fragmentul prezentat de Victor Ponta este în realitate doar opinia separată a expertului desemnat de Dan Șova, conform dreptului pe care acesta îl are. Fragmentul nu reprezintă concluziile raportului de expertiză contabilă, care are în total 29 de pagini și 8 anexe, pagina prezentată de Ponta fiind doar pagina 10 din raport.

Fragmentul postat pe Facebook de inculpatul Ponta Victor Viorel este în realitate un extras din conținutul opiniei separate a unuia dintre experții inculpaților, respectiv expertul desemnat de inculpatul Șova Dan-Coman și nu reprezintă nicidecum rezultatul raportului de expertiză fiscală și contabilă dispusă în cauză”,arată DNA.

De asemenea, procurorii DNA i-au comunicat miercuri primului-ministru că i s-a instituit sechestru asigurător pe un apartament, în vederea recuperării prejudiciului stabilit.

Potrivit raportului de expertiză, prejudiciul produs ca urmare a infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală reținută în sarcina inculpatului Ponta Victor -Viorel se ridică la suma de 51.321,80 lei. Acest prejudiciu constă în obligațiile fiscale de la care s-a sustras contribuabilul SCA „Șova și Asociații”, reprezentată de Șova Dan-Coman, cu ajutorul lui Ponta Victor-Viorel, în calitate de reprezentant al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”. Ajutorul a constat în aceea că Ponta Victor-Viorel a pus la dispoziția contribuabilului SCA „Șova și Asociații”, înscrisuri falsificate (facturi și rapoarte de activitate), menite să justifice viitoarele plăți pentru prestarea unor activități juridice fictive ale cabinetului de avocatură Ponta Victor-Viorel către SCA „Șova și Asociații”. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională pentru SCA „Șova și Asociații”„, arată procurorii DNA, într-un răspuns pentru gândul.

Procurorii arată că plățile în sumă de 181.439,98 lei, primite de Victor Ponta de la casa de avocatură a lui Dan Șova nu au la bază operațiuni reale, „fapt ce a condus la diminuarea nelegală a bazei de impozitare a contribuabilului SCA „Șova și Asociații” și, în consecință, la plata către stat a unui impozit diminuat cu de 51.321,80 lei, diferență ce reprezintă prejudiciul menționat„.

Apărarea lui Ponta: un extras din expertiză atestă că s-au plătit cu 2.000 de lei mai mult impozite la stat. În ce condiții este valabilă afirmația

În urma reacției DNA, prim-ministrul Victor Ponta a publicat pe Facebook un extras din expertiza financiar-contabilă, prin care arată că, așa cum a declarat la ieșirea de la DNA, s-au plătit impozite aferente sumei de peste 180.000 de lei cu care a fost plătit de cabinetul de avocatură al lui Dan Șova, ba chiar cu 2.000 de lei mai mult. Afirmația, arată însă expertiza, este valabilă cu o singură condiție: operațiunile atestate de actele care justifică aceste sume să nu fie fictive.

Or, tocmai de acest lucru este acuzat Victor Ponta – fals în înscrisuri, procurorii DNA spunând că prim-ministrul și-a justificat sumele primite de la cabinetul lui Șova prin 17 acte flasificate prin metoda copy-paste, după munca altor avocați angajați la Dan Șova.

Fragmentul este însă punctul de vedere al inculpaților, prin expertul contabil angajat de aceștia, conform unor surse judiciare.

Nu este demonstrată intenția de sustragere de la plata impozitelor și taxelor, pentru sumele care au fost facturate între „SCA Șova și Asociații” în cadrul Convenției de conlucrare profesională din data 30.08.2007 (…) cu Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor Viorel”. Sumele au fost efectiv plătite, scopul nefiind acela de obținere de venituri, prin nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului ori a sursei impozabile, evidențele contabile reflectând tranzacțiile desfășurate între cele două părți„, arată expertiza.

Expertiza mai arată că SCA Șova și Asociații și-a dedus din baza impozabilă aceste cheltuieli cu Ponta și că „la bugetul de stat au fost achitate taxele și impozitele aferente tranzacțiile derulate de către partener”.

Expertiza concluzionează că sumele declarate la bugetul de stat de Cabinetul de avocatură Victor Ponta, primite de la cabinetul lui Dan Șova, sunt mai mari cu 2.041 lei. „Decât în situația în care operațiunile atestate de respectivele acte și de actele subsecvente (facturi fiscale) se demonstrează că au fost fictive”, specifică însă experții financiar-contabili. Tocmai aceasta este una dintre acuzațiile DNA, că nu au existat operațiuni reale între casa de avocatură a lui Dan Șova și avocatul Victor Ponta, cei peste 180.000 de lei fiind plătiți fără o bază reală.

Acuzațiile DNA pentru Ponta

DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Șova, în baza unei convenții de colaborare. Pentru a justifica acești bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat niciun fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Șova, conform DNA.

Ulterior, în urma unor controale fiscale, Ponta ar fi realizat 16 înscrisuri false, care să justifice activitatea sa juridică la casa de avocatură. Înscrisurile ar fi fost realizate prin metoda „copy-paste”, conform procurorilor DNA.

Din acești bani, Ponta și-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidențial.

În afară de banii primiți de la casa de avocatură, Ponta a beneficiat și de un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, în mod gratuit, de la casa de avocatură a lui Șova. Firma respectivă a plătit avansul și ratele de 6.000 de lei pe lună pentru acest autoturism folosit de Ponta, în total aproape 80.000 de lei, conform DNA.

Ulterior, Ponta l-a promovat în Guvern pe Dan Șova, lucru pentru care DNA îl acuză pe primul ministru de conflict de interese, dat fiind faptul că anterior el a primit bani și o mașină de la Șova. Acuzația de conflict de interese nu a putut fi probată prin urmărire penală, de către procurori, pentru că Parlamentul a respins avizul de urmărire penală în acest caz.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină